fbpx

Nové podmínky splnění oddlužení

Od prvního června roku 2019 vstupuje v účinnost novela Insolvenčního zákona, která nově popisuje, jak může být dosaženo oddlužení:

Splnění oddlužení

(1) Oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty je splněno, jestliže

a) dlužník splatil nezajištěným věřitelům jejich pohledávky v plné výši,

b) dlužník v době 3 let od schválení oddlužení splatil nezajištěným věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek,

c) po dobu 5 let od schválení oddlužení nebylo dlužníku oddlužení zrušeno a dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí, které po něm bylo možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil nezajištěným věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek.

(2) Oddlužení zpeněžením majetkové podstaty je splněno po obdržení zprávy insolvenčního správce o splnění rozvrhového usnesení, jestliže dlužník řádně splnil všechny povinnosti stanovené v rozhodnutí o schválení oddlužení.

(3) Pro splnění oddlužení podle odstavce 1 písm. b) a c) postačí, jestliže by požadované míry splacení pohledávek nezajištěných věřitelů bylo dosaženo bez přihlédnutí k podřízeným pohledávkám.

(4) Vznikl-li dlužníku nárok na starobní důchod před schválením oddlužení a tento nárok trval po celou dobu schváleného oddlužení nebo je-li dlužník invalidní ve druhém nebo třetím stupni74), je oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže nebylo zrušeno po dobu 3 let od schválení oddlužení. Listiny dokládající vznik starobního důchodu nebo invaliditu dlužník za účelem podání zprávy o splnění oddlužení předloží insolvenčnímu správci.

(5) Jestliže bylo dlužníku v jiném insolvenčním řízení po splnění oddlužení podle odstavce 4 pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny, může insolvenční soud o splnění oddlužení podle odstavce 4 rozhodnout jen z důvodů zvláštního zřetele hodných.

Novela Insolvečního zákona jde do Sněmovny

Oddlužení nebo zákon o znalcích: úpravy z dílny Ministerstva spravedlnosti schválila vláda

Vláda dnes na svém zasedání schválila tzv. oddlužovací novelu insolvenčního zákona a do dalších kol legislativního procesu poslala také návrh zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech a návrh zákona o soudních tlumočnících a soudních překladatelích. Oddlužovací novela výrazně mění podmínky pro oddlužení, zákony o znalcích a o tlumočnících zase přispívají ke kvalitnější práci v těchto odvětvích.

Novela insolvenčního zákona zpřístupňuje proces oddlužení širšímu okruhu poctivě splácejících dlužníků a pomáhá lidem z tzv. dluhové pasti. Zároveň však počítá s jejich aktivním zapojením do ekonomické činnosti a nabádá je k zodpovědnému chování.

„Je to nabídka pro dlužníky, kteří jsou motivovaní a chtějí se vrátit do normální ekonomiky. Místo toho, aby jim stát posílal sociální dávky, budou oni posílat státu daně. Nová pravidla nejsou žádnou dluhovou amnestií, ale systém poctivého splácení téměř veškerého výdělku věřitelům po dobu sedmi let,“ řekl po jednání vlády ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Podle nových pravidel postačí, když dlužník nabídne věřitelům na úhradu svých dluhů postižitelný majetek a dále bude po dobu sedmi let vynakládat veškeré úsilí k tomu, aby své dluhy splatil. Novela také umožňuje rychlejší oddlužení těm dlužníkům, kteří během tří let splatí alespoň 50 % pohledávek svých nezajištěných věřitelů.

Zdroj server Justice.cz

Zpráva ze serveru justice.cz

Jednotné a přehledné exekuční písemnosti pro dlužníky: ministr Pelikán představil novinku v exekučním řízení

Různá struktura, formát i obsah exekučních dokumentů působily nejistotu a zmatek u všech účastníků řízení. V písemnostech, které dlužníci od exekutorských úřadů obdrželi, nezřídka chybělo základní poučení, vyčíslení nákladů exekuce po jednotlivých položkách, nebo telefonický kontakt na příslušného exekutora. Tuto praxi nyní Ministerstvo spravedlnosti mění a sjednocuje vyhláškou. Dokumenty mají být jednotné a především přehlednější.

Vzhledem k přibývajícím mnohočetným exekucím a k délce exekučních řízení považuji za nutné, aby se dlužníci včas a srozumitelnou formou dozvěděli o svých právech i povinnostech. Zkrátka, aby věděli, co po nich kdo chce a co mají dělat. U dosavadních písemností to byl složitý úkol i pro sociální pracovníky nebo lidi s právním vzděláním,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Počet lidí se čtyřmi a více exekucemi narostl mezi lety 2015 a 2016 o deset procent, na 413 tisíc lidí.

Při práci s našimi klienty jsme zjistili, že existuje zhruba tolik podob dokumentů soudních exekutorů, kolik je exekučních úřadů. Myslíme si, že někteří exekutoři formulují výzvu ke splnění vymáhané povinnosti schválně nepřehledně,“ doplnil Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni, která novou podobu formulářů přivítala.

Současný stav není příznivý ani pro účastníky řízení, ani pro další osoby (například zaměstnavatele). Navrženou vyhláškou chce Ministerstvo spravedlnosti odstranit dosavadní nejistotu a zmatky, které rozdílné formuláře v praxi způsobovaly.

Novinkou je například zavedení tabulky, která přehledně uvádí jméno dlužníka a věřitele, vymáhanou částku nebo jednotlivé položky nákladů exekuce. Zároveň dlužník obdrží informace o průběhu exekučního řízení a jednotlivé kroky exekučního řízení znázorněné v přehledném schématu a odkaz na webové stránky Ministerstva spravedlnosti, kde najde další potřebné informace.

Ministerstvo spravedlnosti počítá s účinností vyhlášky šest měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy v první polovině příštího roku.

 Zdroj: Tiskové oddělení Ministerstva spravedlnosti, 10. 10. 2017